Monday, March 28, 2011

Home » SAMBAL IKAN BILIS WANGI

SAMBAL IKAN BILIS WANGI




Semua org bleh buat nasi lemak terutamanya sambal ikan bilis utk sajian nasi lemak tu.. semua org pandai buat sambal tu cuma yang membezakan sedap dan tidak sedap. Di sini sy nk share sambal nasik lemak resepi sy sendiri. Bkn nye nk ckp sambal sy ni paling best, tp korang patut cuba. Unik nye sambal sy ni ialah, ia berkilat, wangi, ber-paste/pekat, dan paling penting masa memasaknya kurang minyak memercik..boleh dikatakan xde minyak lompat keluar. Sblm ni sy menggunakan resepi org lain sy terpaksa pakai sarung tgn kain masa nak kacau utk elak kulit dr minyak panas memercik n amik masa yg lama utk memasak bagi mendapatkan paste yang pekat. Jom kita cuba. Sebelum tu nk mintak maaf sbb xde sukatan specifik, agak2 je tu..buh byk2 lg sedap kot..hehehe


tips:

1-Bila di katakan sambal, kaedah menumis tu penting..kene tumis betul2 garing n wangi sampai naik minyak dan semua org tahu bila saje sebut menumis kene guna minyak yng banyk.jgn takut2 guna minyak masak yg byk utk dapatkan kelazatan yg maksimum, sy slalu pakai minyak masak kolestrol free.masalah skrg, org xsuke tumis lama2 sbb takut dgn minyak panas memercik..tahu x kenapa myk panas memercik?sbb minyak dah bercampur dgn cecair dr air yg korg guna utk kisar rempah2 tu.dgn cara sy ni, xde dh minyak memercik n xpyh guna air masa kisar rempah tu..guna je minyak. Minyak bagus guna banyak2 untuk menumis, lagi ssedap


2-pemilihan ikan bilis kering yang berkualiti juga amat penting. Pilih ikan bilis yang halus bkn yg kasar. Ikan bilis yang halus mmg sedap rasanya dari ikan bilis kasar. Sy suka beli ikan bilis yang harga sekilo rm18 ke atas, nk beli yg halus sgt xmampu plak kan rega smpai rm30 sekilo. Rm18 sekilo tu standard la tu


3-bila nk goreng ikan bilis supaya rangup guna minyak yng banyak n btul2 panas guna api besar. Bila kita masukkan ikan bilis dlm minyak panas tu, minyak berbuih2, meletup2 sbb panas sgt..mmg bagus. Goreng dgn api besar,myk bnyk n panas, goreng smpai ikan bilis terapung kira dia dh rangup dh tu.


4-sambal kene cukup rasa manis dan masam nye..bg sy yg xde masalh penyakit dari gula ni (setakat ni la-alhamdulilllah)..sy mmg buh gula bnyk..sekali buh 2 sudu mkan..pastu buh garam plak.pastu rasa..xcukup serasi rasa manis buh lagi gula. Biasa lah..org kelantan..suka masak manis2......


JOM KITA START..

Rasa2 utk 5,6 org makan kot


BAHAN A

9 biji Bawang merah

7 ulas Bawang putih

1 atau 2 labu bawang besar

Halia sebesar ibu jari

Minyak secukupnya sebagai cecair utk mengisar bkn air yek


BAHAN B

Segenggam Ikan bilis yang di goreng rangup

2,3 biji Buah keras (fungsi utk jadikan sambal tu ber-paste)

Belacan cubit le sikit..byk2 kang jd tengik pulok klu belacan yg xsedap

Lada kering dlm 2 genggam,agak2 la kan (bkn cili boh ready madea tau bkn cili boh yg anda sendiri buat dr lada kering tu sndiri)-potong kecik2, basuh, rebus dulu n toskan

Lagi minyak utk kisar-masa ni leh cmpur dgn santan sikit dr bhn c kat bwh ni pun xpe


BAHAN C

Air asam jawa secukup rasa

Gula

Garam

pak aji klu suka-sy mmg suka

Ikan bilis segenggam (mentah-yg belum digoreng)-basuh dlu biar lembut n toskan

1 labu Bawang besar hiris halus2

Klu ada sos ikan,bleh buh gak

Kiub ikan bilis utk up-kan rasa sambal ikan bilis

santan


CARA-CARA

1) Mula2 goreng ikan bilis smpai rangup.ketepikan

2) Sediakan santan. Ketepikan

3) Blend bahan a dgn lebihan minyak goreng ikan bilis tadi.buh minyak sekadar blender tu bleh pusing.ketepikan

4) Blend pula bhn b guna minyak lebihan grg ikan bilis tadi gak-sama je kaedahnya n ketepikan

5) Panas kan kuali biar btul2 panas, then trus curah bahan kisar yg no 3) tadi. Goreng sampai wangi n garing biar dasar kuali tu nampak nk dh nk jadi hangus/berkerak dgn bahan2 garing ni.

6) Pastu trus tambah bahan kisar yg no 4) lak..masak sampai naik minyak n sedikit kering

7) Kemudian leh tambah bahan c mengikut turutan. Last skali buh santan kan. Santan ni leh guna tuk bilas blender korang, ada lebih2 rempah kisar tu jgn le basuh trus blender tu, amik santan buat bilas n masuk le santan ni last skali.masak biar naik myk..nk2 kering sikit pun xpe..masak le lama2 pun xpe. Santan ni penting utk bg lemak n kelainan rasa. Buh sikit santan pekat pun jadilah, masak biar naik minyak sikit barulah xmudah basi sambal tu-leh simpan lam peti sejuk, nak makan kang hangatkan jew. klu nk sambal yg cair, buh byk2 santan pun xpe..nk reneh lama2 pun xpe..sbb kita pentingkan kaedah menumis je.

8) Klu korang suka sambal korang bertekstur kasar, ada cam sampah2 sikit (sampah dr hirisan bwg besar n ikan bilis) ikutlah kaedah di atas. Klu suka sambal korang cuma berpaste, smooth xde sampah2 korang leh ejas kat bahan c iaitu

a. ikan bilis mentah kat bahan c bawak g kat bahan b goreng sekali dgn ikan bilis yg sedia ada kat situ

b. hirisan bawang besar tu xyah buh tapi bawak bahan tu gi kat bahan a..blend semua

********kaedah ni/sambal yang xde tekstur ni sesuai utk peniaga nasik lemak yg suka buh sambal asing2 dlm plastik. Sbb senang nk buh dlm plastik..klu cam ade sampah2 tu leceh nk sumbat dlm plastik tu kang. Sy plak suka sambal yng bertekstur kasar sbb enjoy makannyer..leh kunyah2 ikan bilis..chewy gituuuuuuu..bleh paham tak?bleh nampak tak?jelas tak anak2 murid semua?



Ha dah abis bab sambal ikan bilis..nanti nk bg resepi nasiknye plak bagi btul2 lemak n meletup cam adam n stacy bergabung..hahaha..dh mula mengarut la niiiiiiii



2 comments:

  1. done following, time kasih yer resepi tuh :)

    ReplyDelete
  2. Thank you sbb share resepi :) mmg sedap betul resepi awak bg..saya dah cuba wat..family saya tambah2 mkn nasi lemak dgn sambal byk...

    ReplyDelete